Nájom nehnuteľnosti z hľadiska dane z pridanej hodnoty v roku 2016 - Rabatinová, Marcela, 1977-
Prenajímatelia nehnuteľností sa z hľadiska zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. považujú za zdaniteľné osoby, bez ohľadu na to, či nehnuteľnosť prenajímajú na základe živnostenského oprávnenia alebo bez živnostenského oprávnenia. Tak, ako každá zdaniteľná osoba, aj prenajímateľ nehnuteľnosti je povinný sledovať obrat (výšku príjmov, resp. výnosov z prenájmu) na účely povinnej registrácie za platiteľa DPH, resp., ak je to preňho výhodné, môže využiť inštitút dobrovoľnej registrácie za platiteľa. Ilustračné príklady.