Ceny ropy plávajú v oceáne zásob - Karmažin, Branislav
Obraz o budúcom krátkodobom vývoji cien ropy je na základe aktuálnych údajov nejednoznačný. Na jednej strane pretrváva výrazná nerovnováha medzi ponukou a dopytom, keď v súčasnosti denná nadprodukcia dosahuje úroveň takmer 2 milióny barelov ropy denne. Na druhej strane je badateľný silný pokles počtu ropných vrtov v prevádzke v Spojených štátoch a rast počtu bankrotov spoločností ťažiacich ropu nekonvenčnými spôsobmi. Krajiny OPEC sa nedokážu zatiaľ dohodnúť na obmedzení produkcie. Na novú dlhodobejšiu cenovú rovnováhu si tak bude musieť trh ešte počkať.