Budúcnosť Euriboru alebo reforma hlavných úrokových benchmarkov - Andresič, Peter
Koncom minulého roka začal European Money Market Institute sériu stretnutí, tzv. road show, v ktorých predstavil zmeny, ktoré budú aplikované pri tvorbe Euro InterBank Offered Rate . Tento najdôležitejší z peňažných cenových, resp. úrokových benchmarkov prechádzal v poslednom čase turbulentným obdobím, v dôsledku čoho sústavne klesala jeho vypovedacia hodnota a dôveryhodnosť. Pripravované zmeny majú za cieľ zmeniť tento negatívny trend, eliminovať manipulácie bánk pri tvorbe Euriboru a podobných hodnotových benchmarkov, zvýšiť ich atraktivitu, prestíž a záujem o participáciu na ich tvorbe a v konečnom dôsledku tak vrátiť vážnosť cenovým indikátorom finančného trhu. Obnova stratenej dôvery je väčšinou zdĺhavý proces, ale zdá sa, že EMMI a banky reagujú na aktuálnu situáciu správnym spôsobom. Spomínané manipulácie sú však len časťou problémov, ktoré ovplyvnili tvorbu benchmarkov. Rekapitulácia vzniku, vývoja, reforma a perspektíva reprezentatívneho Euriboru.