Rozpätie riadenia – problémy horizontálnej, vertikálnej a spätnoväzbovej usporiadanosti organizačnej štruktúry - Skorková, Zuzana, 1979-
Rozpätie riadenia je jeden z kľúčových faktorov vplývajúcich na organizačnú štruktúru spoločnosti a na náklady na riadenie. Malé rozpätie riadenia vedie k zvyšovaniu počtu stupňov riadenia. Čím je počet stupňov riadenia vyšší, tým viac rastie vzdialenosť medzi miestom, kde sa činnosť vykonáva a miestom, kde sa o činnosti rozhoduje, čo spôsobuje problémy v komunikácii. V súčasnosti sú tendencie na zväčšovanie rozpätia riadenia, čo vedie k znižovaniu nákladov. Avšak rozpätie riadenia sa nedá rozširovať neobmedzene. Je tu teda logická otázka, či sa vôbec dá určiť optimálny počet podriadených a či možno definovať jasnú skupinu determinantov, od ktorých rozpätie riadenia závisí. Teória ponúka niekoľko prístupov k určeniu optimálneho rozpätia riadenia. Určenie rozpätia riadenia podľa Graicunasa, Stieglitza ako aj súčasné trendy vo vývoji tohto ukazovateľa.