Nákladová analýza a optimalizácia nákladov s cieľom dosahovania zisku - Teplická, Katarína
Prístupy riadenia nákladov. Analýza nákladov. Riadenie nákladov je súčasťou nového prístupu v praxi, ktorý sa označuje ako nákladový controlling. Tento prístup umožňuje podnikom efektívne riadiť náklady, sleduje základný cieľ podniku t.j. dosahovanie zisku a prosperity podniku cestou maximálnej hospodárnosti – úspornosti výrobných faktorov a účinnosti výrobných faktorov, ktoré sa prejavia v minimalizácií nákladov. Ekonomickú efektívnosť je možné dosahovať pri realizácií maximálnej úrovne výnosov za podmienok využitia minimálnych výrobných faktorov pri zachovaní kvality, bezpečnosti a environmentálnej zodpovednosti.