Mezi stranou a trhem: institucionální základy současné fáze rozvojového modelu komunistické Číny (vybrané aspekty) - Toman, Luděk
Reformný proces v Číne odštartovaný na konci 70. rokov ukázal pozoruhodný úspech a vytrvalosť keď Komunistická strana Číny vo vzťahu k pôvodnému marxismu-leninizmu preukázala vysoký stupeň pružnosti. Dnešná čínska ekonomika funguje na základe prevažne neštátnych subjektov. Štát si ponechal najväčšie podniky a dominantnú kontrolu nad finančným trhom, čo mu umožňuje mobilizovať finančné, materiálne i ľudské zdroje spoločnosti a nasmerovať ich k plneniu ambicióznych plánov.