Albania’s fiscal governance: a good example in EU perspective - Durmishi, Ardian
Dynamika rozpočtovej bilancie a verejného dlhu v Albánsku pre obdobie 2005-2014. Dynamika oboch veličín je predpovedaná a nastavená až do roku 2020. Dané albánske hodnoty týchto premenných sú taktiež popísané v porovnaní s priemernými hodnotami pre EÚ-28. Pozornosť je venovaná prepojeniu medzi rozpočtovými deficitmi a deficitmi bežného účtu. Pomery rozpočtového deficitu a verejného dlhu sú v rámci zdravého intervalo sledovaného obdobia. Štatistické prognózy naznačujú udržanie postupného nárastu oboch veličín, ale v rámci zdravých a udržateľných hraníc. Toto je dobré svedectvo o verejných financiách Albánska v tomto ranom štádiu na ceste členstva v EÚ.