Príčiny znárodnenia spoločnosti Suezského prieplavu - Sorby, Karol R.
Koncom roku 1955 a začiatkom roku 1956 sa Egypt usiloval získať veľkú pôžičku od Svetovej banky na financovanie výstavby Vysokej priehrady pri Asuáne. Režim stavil na plánovaný rýchly hospodársky rozvoj – čo bol revolučný zámer na zlepšenie sociálno-ekonomických podmienok obyvateľstva – svoje postavenie a prestíž. Avšak 19. júla 1956 USA, a po nich Veľká Británia, stiahli svoju podporu potrebnú na získanie pôžičky. V reakcii na toto odmietnutie Západu, prezident Džamāl Abdannāṣir 26. júla oznámil v Alexandrii znárodnenie Spoločnosti Suezského prieplavu.