Rusofóbia, NATO a USA - Škvrnda, František
Korene rusofóbie vo vojnových udalostiach v 19. storočí. Rusofóbia v anglosaskom priestore. Antisovietizmus. Nová vlna rusofóbie po prejave prezidenta V. Putina na bezpečnostnej konferencii v Mníchove v r. 2007. Prím v šírení súčasnej rusofóbie zohrávajú USA a NATO.