Možnosti eliminácie agresívneho daňového plánovania a ich vplyv na legislatívu Slovenskej republiky - Kuceková, Milada
Integrácia národných hospodárstiev a trhov v celosvetovom meradle zvyšuje tlak na revíziu medzinárodných daňových pravidiel, ktoré boli koncipované pred viac ako jedným storočím. Medzinárodné daňové otázky sú aktuálne predmetom rokovaní Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj , ako aj samotnej Európskej únie. Zámerom koordinovanej spolupráce krajín je vytvorenie opatrení pre riešenie nedostatkov v súčasných pravidlách medzinárodného zdaňovania, ktoré vytvárajú príležitosti pre vyhýbanie sa daňovým povinnostiam, a to najmä v spojení s daňou z príjmov právnických osôb. OECD aj EÚ vo svojich stanoviskách zdôrazňujú potrebu koordinovanej spolupráce v oblasti agresívneho daňového plánovania nadnárodných spoločností, zneužívania rozdielov národných daňových pravidiel, nedostatku transparentnosti a koordinácie medzi daňovými správami. OECD pracuje v tomto záujme na projekte zameranom na eróziu základu dane a presun ziskov nadnárodných spoločností do štátov s výhodnejším daňovým zaťažením (Base erosion and profit shifting – BEPS), pomocou ktorého sa majú vypracovať riešenia pre súčasné daňové problémy vrátane tých, ktoré prináša digitálna ekonomika.