Věda versus pavěda - otázka přežití civilizace - Novák, Jan A.
Závislosť súčasnej civilizávie na vede a technike. Klesanie záujmu o vedu a väčší rast záujmu o pavedy a povery. Reprezentatívny výskum názorov americkej verejnosti na vedcov a výsledky ich bádaní. Mapovanie pseudovied českou spoločnosťou Sisyfos. Aj vedci sa môžu mýliť. Pravidlo františkána Williama z Ockhamu: Pokiaľ je pre niečo viac vystvetlení, platí to najjednoduchšie. Najčastejší nástroj na oddelenie vedy od pavedy. Záujem o vedu v treťom svete.