Súčasnosť jazykovej politiky Európskej únie a jej vízie - Strelinger, Ján, 1964-
Identifikovanie aktuálnej situácie s ohľadom na možnosti ďalšieho rozvoja a analýza možných riešení aktuálneho stavu, ktorý charakterizuje krízu jazykovej politiky Európskej únie. Problematika jazykov balkánskych štátov a stále aktuálnejšia otázka dôležitosti a efektívnosti jazykovej politiky a používania anglického jazyka ako kľúčového a najdôležitejšieho jazyka komunikácie v súvislosti s technologickým pokrokom a rýchlym vývojom inovácií.