Behaviorálne financie dnes - Slovík, Michal
Pokračovanie príspevku z predchádzajúceho čísla. Ukotvenie (anchoring bias) je ďalšou kognitívnou odchýlkou od racionality. Keď odhadujeme neznámu hodnotu, máme vo všeobecnosti tendenciu vychádzať z prvej informácie, tzv. kotvy, na základe ktorej hodnotu tejto veličiny odvodíme. Začiatočná hodnota môže vyplynúť z formulácie problému alebo z čiastkového výpočtu. Odchýlka ukotvenia hovorí o tom, že ľudia sú vo všeobecnosti lepší v odhadovaní relatívnych porovnaní než absolútnych hodnôt.