Housing policy and employment in the Slovak Republic - Vidová, Jarmila, 1967-
Bytová politika patrí medzi tie dôležitejšie oblasti sociálnej politiky. Hlavným cieľom štátnej bytovej politiky je postupné zvyšovanie celkovej úrovne bývania tak, aby bolo pre obyvateľstvo dostupné, a aby si každá domácnosť mohla zabezpečiť primerané bývanie. V tomto duchu je potrebné vytvárať rámec pre zapojenie všetkých subjektov procesu rozvoja bývania pri riešení čiastkových úloh, vytvárať priestor pre participáciu všetkých úrovní rozhodovania a posilňovať partnerstvo medzi verejným, súkromným a mimovládnym sektorom na horizontálnej i vertikálnej úrovni, a to pri rešpektovaní princípov udržateľného rozvoja, energetickej a ekonomickej efektívnosti a sociálnej solidarity. Bývanie je viazané ku konkrétnemu miestu v priestore. V tejto súvislosti sú domácnosti pri rozhodovaní sa o investíciách ovplyvňované viacerými faktormi, dostupnosťou pracovných príležitostí, výškou príjmu domácnosti, postavením na trhu práce, výškou dlhov.