Kraje a plánování: Československá krajská reforma z roku 1949 v kontextu produkce odborného vědění v období třetí republiky (1945-1948) - Daniel, Jan
Krajská reforma z roku 1949 (Zákon 280/1948 Sb.) vznikla čoskoro po prevzatí moci komunistami vo februári 1948 a je tradične interpretovaná ako zásadný medzník vo vývoji územno-správneho členenia česko-slovenského priestoru, a to ako z hľadiska územného vymedzenia, tak aj z hľadiska úloh a kompetencií štátnej správy. Článok je prvým pokusom o zhodnotenie vzťahu komunistického režimu a priestoru vo všeobecnej rovine a krajskej reformy z roku 1949 a odborného priestorového vedenia v konkrétnej rovine.