Identifikácia adaptívnych modelov pomocou analýzy časových radov - Štofová, Lenka, 1989-
Poznanie vývoja budúcnosti alebo aspoň jej smerovania znamená istý druh výhody pred ostatnými. Ak je podnik schopný zahrnúť toto poznanie do svojich plánov a stratégií, je lepšie pripravený na zmeny v budúcnosti. Podniky z tohto dôvodu vynakladajú nemalé finančné prostriedky pre rôzne druhy softvérov, pomocou ktorých je možné vykonávať analýzy a na ich základe zostavovať prognózy budúceho vývoja ich ekonomických veličín. Existuje niekoľko druhov komerčných softvérov podobného zamerania, ale ich dostupnosť po finančnej stránke rozhodne nie je pre každého. Zhodnotenie, či a v akej miere je možné vysvetliť modelovanie a výber vhodného modelu pre určenie časového radu.