Current problems of the corporate sector aimed at evaluation indicators marketing - Hrušovská, Dana, 1964-
Základné princípy úspešnosti podnikov, marketingové stratégie, komunikácia a služby danému marketingovému segmentu. Tvorba a udržanie dlhodobých vzťahov so zákazníkmi pomocou maximalizácie hodnôt stálych zákazníkov.