Zomrieť pre zlato - Kampf, Vladimír
Mongolsko bohaté na nerastné suroviny. Ťažba zlata v ťažkých podmienkach. Devastácia krajiny po ťažbe. Používanie ortuti pri ťažbe. Hrozba zničeného prostredia a vážnych chorôb. Zlato určené na vývoz. Nelegálna činnosť malých kopačov zlata tzv. nindžov.