Reálna konvergencia v stredoeurópskych krajinách z pohľadu Balassa-Samuelsonovho modelu - Okáli, Ivan
Predpoklady a súvislosti Balassovho-Samuelsonovho modelu umožňujú pochopiť vývoj reálnej konvergencie v stredoeurópskych krajinách. Výpočet Balassovho-Samuelsonovho efektu (BSE) zistil jeho intenzívne vytváranie v rokoch 1996 – 2008 a jeho prerušenie v krízovom období 2009 – 2013. Potvrdil, že rozsah BSE závisí od rastu produktivity práce v segmente ekonomiky vyrábajúcom obchodovateľné tovary. Hospodárska kríza oslabila trhový mechanizmus, ktorý v čase hospodárskej prosperity umožňoval tvorbu BSE. Z toho dôvodu sa hľadá priemyselná politika schopná podporiť tvorbu BSE spolu s časťami ekonomiky vhodnými na jej použitie. Odporúča sa pokračovať v podpore zahraničných investícií spolu so stimulovaním inovačných aktivít a rozširovaní zamestnanosti v domácom podnikateľskom sektore, a najmä v jeho malých a stredných podnikoch.