Zaužívané šablóny vyšli z módy, firmy inovujú - Nejedlý, Tomáš
Tvrdá súťaž firiem o nových ľudí. Odlíšiť sa a zviditeľniť. Nové cesty v nábore zamestnancov. Možnosť vyššieho zárobku. Konkurenčný zápas o talentovaného kandidáta. Aktívnejšia a pravdivejšia komunikácia firmy s verejnosťou. Finančná odmena za nájdenie a odporučenie nového zamestnanca.