Postavenie Botswany v regióne Subsaharskej Afriky - Baumgartner, Boris
Veľká časť krajín Subsaharskej Afriky patrí k najchudobnejším a najmenej rozvinutým krajinám svetového hospodárstva. Najväčšie problémy s rozvojovom v tomto regióne majú vnútrozemské krajiny. Poloha krajiny má zásadný vplyv na jej rozvoj, keďže ak je vo vnútrozemí, má veľké problémy dostať sa so svojou produkciou na regionálne a svetové trhy. Botswana je vnútrozemská krajina v najchudobnejšom z regiónov rozvojových krajín. A aj napriek tomu patrí v súčasnosti k najlepšie fungujúcim krajinám subsaharaskej Afriky. Jej súčasné postavenie ovplyvnili viaceré faktory. V minulosti patrila dlho do koloniálnej sféry vplyvu Veľkej Británie, ktorá tam mala zabezpečený vplyv vytvoreným protektorátom, keďže nemala veľký záujem o toto územie. Od osamostatnenie má Botswana relatívne dobre fungujúce inštitúcie, pravidelné demokratické voľby, politickú stabilitu a dobré vzťahy so susediacimi štátmi. To napomohlo tomu, že Botswana aj napriek nevyhovujúcej polohe patrí v niektorých ukazovateľoch k najlepšie hodnoteným krajinám regiónu.