Predčasné ukončenie školskej dochádzky ako jeden z čiastkových cieľov stratégie Európa 2020 - Duľová Spišáková, Emília, 1983-
Pohľad na jeden z čiastkových cieľov stratégie Európa 2020, ktorým je vzdelávanie. Konkrétne problematika predčasného ukončenia školskej dochádzky vo vybraných krajinách Európskej únie. V roku 2015 plní stanovené ciele už trinásť krajín Európskej únie a deväť krajín potrebuje pre splnenie kritérií hodnotu ukazovateľa predčasne ukončenej školskej dochádzky znížiť o menej ako 2 %. Krajiny ako Malta, Rumunsko a Španielsko majú pred sebou ešte pomerne dlhú cestu k naplneniu stanovených cieľov. V prípade Slovenska, v posledných rokoch došlo k narušeniu nastoleného pozitívneho vývoja. Pokiaľ by tento trend pokračoval, tak podľa predikcie by sa krajina k naplneniu cieľa v podobe ukazovateľa predčasnej ukončenej školskej dochádzky na úrovni 6 % nielenže nepriblížila, ale dokonca by sa mu vzdialila. Preto je nevyhnutné, aby kompetentní prijali efektívne opatrenia na zlepšenie súčasnej situácie.