Daňové reformy a dopad vybraných daňových opatrení na zamestnanosť v štátoch V4 - Schultzová, Anna
Vlády štátov zásahmi do daňového systému vytvárajú predpoklady na takú úpravu daňovej legislatívy, ktorá môže pôsobiť ako stimul na trhu práce. Neustálou výzvou, a to nielen v SR, ale aj v iných štátoch s vysokou mierou nezamestnanosti, ostáva vytvorenie nových pracovných miest, čím by sa nezvýšil len príjem z práce, ale aj počet spotrebiteľov na trhu práce. Uvedeným by mohlo dôjsť k zvýšeniu podielu daní, a teda aj príjmov do verejných rozpočtov. Je preto dôležité, aké postupy a opatrenia štát zvolí, aby mohlo dôjsť k tvorbe nových pracovných miest alebo rekvalifikácii pracovnej sily tak, aby nebolo ohrozené finančné hospodárenie štátu.