Význam a úlohy ekonomickej diplomacie v turbulentnej realite globálnej ekonomiky - Boháč, Radomír
Analýza významu a úlohy ekonomickej diplomacie, ktorá musí reagovať na vysoko konkurenčnú a turbulentnú realitu svetovej ekonomiky, zvlášť v menších a proexportne zameraných krajinách. Pozornosť je venovaná rozpornej povahe globalizačných procesov, ktoré spolu so štvrtou priemyselnou revolúciou vytvárajú zásadne nové podnety pre všetky oblasti rozvoja ľudskej spoločnosti, vrátane zahraničnej politiky a jej integrálnej súčasti, ekonomickej diplomacie. Význam, dosah a meniace sa úlohy ekonomickej diplomacie menších krajín. Ako ďalej zefektívniť model ekonomickej diplomacie, ktorá popri iných faktoroch vytvára krajinám podmienky na zvýšenie ich medzinárodných ekonomických aktivít, generuje pracovné miesta a ekonomický rast. Musí byť zároveň realizovaná v partnerstve s podnikateľskou sférou a založená na potrebách podnikateľov.