Inštitucionálne fakty fungovania bankového systému - Čas, Marcel
Príspevok ozrejmuje niektoré fundamentálne finančné vzťahy bankového systému pomocou agregátnych bilancií komerčných bánk. Prostredníctvom tejto metodológie autor odvodil štandardný výsledok teórii endogénnych peňazí, že rezervy nepredstavujú ex ante obmedzenie pre úverovú expanziu komerčného bankového systému. V skutočnosti komerčný bankový systém poskytne úver tak, že expanduje svoju bilanciu (aktíva banky narastú o hodnotu úveru a pasíva banky narastú o hodnotu úveru skrz nové depozitum) a až následne hľadá spôsoby, ako by mohol získať dodatočné rezervy, ak je to vôbec potrebné.