Etnopolitické konflikty v súčasnej dobe: Kurdistan a Náhorný Karabach - Havshynskyy, Vladyslav
Príspevok je zameraný na identifikáciu faktorov vývoja etnopolitickych konfliktov pomocou komparačnej analýzy dvoch etnopolitických konfliktov (kurdského a náhornokarabašského). Majúc rôzny civilizačný pôvod, obidva konflikty prechádzali vojenskou etapou a do dnešnej doby ostávajú aktuálne. V priebehu výskumu bolo identifikovaných niekoľko faktorov vývoja etnopolitických konfliktov, najmä: civilizačný pôvod, procesy v svetovej politike, asimilačná politika voči etnickým menšinám, ekonomická disproporcia regiónu.