Súkromné vojenské spoločnosti – rastúci a silnejúci neštátni aktéri vo sfére vojenstva a bezpečnosti - Ivančík, Radoslav
Sektor služieb poskytovaných súkromnými vojenskými spoločnosťami predstavuje v 21. storočí jednu z najlukratívnejších a najdynamickejšie sa rozvíjajúcich oblastí, a to nielen vo sfére vojenstva a bezpečnosti, ale aj vo sfére ekonomiky. Kým v deväťdesiatych rokoch minulého storočia bolo možné stretnúť sa s týmto slovným spojením naozaj len výnimočne a súkromné vojenské spoločnosti existovali len vo veľmi malom počte krajín, pričom ich obrat predstavoval len niekoľko desiatok až stoviek tisíc amerických dolárov, tak v prvej polovici druhej dekády nového milénia sa s ním stretávame oveľa častejšie. Tieto spoločnosti dnes vyvíjajú aktivity vo viac ako stovke krajín po celom svete a objem ich zákaziek dosahuje niekoľko stoviek miliárd dolárov ročne. Pozitíva a negatíva týchto spoločností. Ich typológia.