Nástup Habsburků na římsko-německý trůn, předěl v dějinách německy mluvících zemí - Maier, Tomas, 1965-
História nástupu jednej z najvýznamnejších svetových dynastií, ktorá po stáročia určovala beh nielen európskych dejín. 369 rokov kontinuálnej vlády Habsburgovcov na rímsko-nemeckom tróne ovplyvnilo kultúrny a politický vývoj územia dnešného Nemecka, Rakúska, Švajčiarska a v neposlednom rade tiež Slovenska a Česka.