Pokročilé metódy rozhodovania - fuzzy logika a umelé neurónové siete - Jantošová, Lucia
V ekonomickej praxi sa dlhšiu dobu uplatňujú v oblasti rozhodovania metódy a procesy, ktoré sú skôr typické pre oblasť biologickú ako oblasť ekonomickú. Jedným z prístupov je fuzzy logika, ktorá pri svojom riešení uplatňuje princíp, vďaka ktorému sa číselné hodnoty menia na slovné vyjadrenie, napr. v prípade rizika jednotlivé číselné hodnoty budú reprezentovať riziko nízke, stredné atď., čo umožní vykonať potrebné rozhodnutia. Ďalším spôsobom riešenia rozhodovacích problémov je metóda umelých neurónových sietí, ktoré sú v podstate založené na princípe ľudského myslenia. Jednotlivé metódy sú náročné na pochopenie a mnohokrát si vyžadujú špeciálne programové vybavenie.