Cloud computing - konvergencia nových a existujúcich technológií - Cárachová, Magdaléna
V čase globalizácie vzniká stále viac globálnych spoločností, ktorých tímy a pracovníci sú umiestnení po celom svete a vďaka globalizácii informačných technológií dokážu pracovať efektívne ako celok. Grid a cloud computing založené na flexibilnom spájaní počítačov, vysokej škálovateľnosti a flexibilnom využívaní externých zdrojov, majú vysoký potenciál poskytovať IT infraštruktúru oveľa efektívnejšie a s nižšími nákladmi. V príspevku sa poukazuje na možnosti zdieľania hardvérových a softvérových prostriedkov prostredníctvom virtualizácie a cloud computingu, ktoré poskytujú aplikácie ako službu na vyžiadanie na ľubovoľnom mieste a ľubovoľnom zariadení. Architektúra cloud computingu.