Pohľadávky v účtovných a daňových súvislostiach - Gášpárová, Eva
Pohľadávky predstavujú majetkovú zložku podnikateľského subjektu. Celá doba pohľadávky musí byť podchytená v účtovníctve. Pohľadávka najčastejšie zaniká uskutočnením peňažného alebo vecného plnenia v prospech veriteľa, ale môže zaniknúť aj postúpením, odpisom, započítaním, vkladom do majetku spoločnosti, odstúpením od zmluvy, uplynutím lehoty, splynutím osoby dlžníka a veriteľa. Účtovanie pohľadávok upravuje zákon o účtovníctve a postupy účtovania pre podvojné aj jednoduché účtovníctvo. Účtovanie musí byť v súlade so zákonom o dani z príjmov, zákonom o DPH, prípadne s inými právnymi predpismi.