Zdravotná gramotnosť - Dzurová, Mária
Zdravotná gramotnosť je pomerne nový smer gramotnosti. Obsahuje všeobecnú úroveň vedomostí o zdraví. Nevyhnutnosť prehĺbenia teoretickej základne poznatkov spotrebiteľskej zdravotnej gramotnosti s dôrazom na výchovu spotrebiteľa ku zdravému životnému štýlu a zodpovednosti za vlastné zdravie. Dôvodom je nízka zdravotná gramotnosť obyvateľov Európskej únie, vysoké náklady spojené s liečbou najmä civilizačných ochorení a potreba predchádzať vzniku týchto ochorení výchovou. Zároveň príspevok predkladá aj návrh postupu vzdelávania obyvateľov v oblasti zdravia a zdravého životného štýlu.