Je samozásobiteľstvo na Slovensku už mŕtvou aktivitou? - Buchta, Stanislav
Kvalitatívna a kvantitatívna analýza fenoménu samozásobiteľských aktivít na Slovensku. Analyzuje vývoj malých fariem - extenzifikácia produkcie samozásobiteľských fariem v menej produkčných poľnohospodárskych oblastiach, intenzifikácia v produkčných oblastiach. Vysoký podiel samozásobiteľských aktivít podľa komoditných bilancií sa prejavuje pri produkcii zeleniny. V živočíšnej výrobe samozásobitelia už nemajú tak silné postavenie. U fariem fyzických osôb dochádza k poklesu počtu fariem a rastu ich priemernej veľkosti. Pôvodný samozásobiteľsky potenciál vidieka typický pre koniec 20. storočia sa postupne transformuje a mení, ale na druhej strane tento fenomén stále prežíva a jeho aktivity sa reštrukturalizujú do iných kvalitatívnych foriem, rovín a proporcií.