Úvery a pôžičky v podvojnom účtovníctve - Gášpárová, Eva
Podnikateľské subjekty sa niekedy dostávajú do situácie, keď nemajú dostatok finančných prostriedkov na zabezpečenie svojej podnikateľskej činnosti a plnenie svojich záväzkov. Situáciu riešia formou úveru od banky alebo pôžičkou od subjektov v rámci konsolidovaného celku alebo od iných subjektov. Na druhej strane sú podnikateľské subjekty, ktoré majú voľné finančné prostriedky a tieto môžu formou pôžičky poskytnúť inému podnikateľskému subjektu a tak ich zhodnotiť.