Inputové deformácie technickej zmeny v slovenskom poľnohospodárstve v rokoch 2000-2012: aplikácia Malmquistových indexov - Zbranek, Peter
Analýza charakteru zmien v štruktúre využívaných výrobných faktorov v slovenskom poľnohospodárstve v období 2000-2012. Výberový súbor pozostával zo 73 rastlinných a 97 živočíšnych poľnohospodárskych podnikov, ktoré pôsobili vo všetkých rokoch sledovaného obdobia. Grafická analýza aj následné výpočty Malmquistovho indexu inputovej deformácie technickej zmeny ukázali prevažujúci Hicks-non-neutrálny charakter technickej zmeny na oboch typoch fariem Nahrádzanie pracovnej sily kapitálom. Na výkonnosť či technickú zmenu fariem má dopad, okrem mnohých iných faktorov, aj dotačná politika.