Priama a nepriama štandardizácia úmrtnosti - Coss, Soňa
Štandardizácia je univerzálnym nástrojom na porovnávanie mier úmrtnosti rôznych populácií. Využitie iba hrubých mier úmrtnosti, by dostatočne nezachytilo skutočnú úroveň a zlepšovanie úmrtnosti. Najmä pri porovnávaní populácií s rozdielnou vekovou štruktúrou a rôznym stupňom starnutia. K dispozícii sú dve metódy, priama a nepriamu štandardizácia. Obe umožňujú vypočítať miery úmrtnosti, v ktorých je potlačený vplyv štrukturálneho faktora ovplyvňujúceho zmeny skúmaného intenzitného ukazovateľa.