Podniková kombinácia ako faktor optimalizácie vplyvu finančnej inštitúcie na jej kapitálovú primeranosť - Katríková, Daniela
Výška kapitálovej primeranosti finančných inštitúcií je dôležitá pri určovaní ich bezproblémového fungovania v budúcnosti. Kapitálová primeranosť je ukazovateľom finančnej sily a dôveryhodnosti finančných inštitúcií. K hlavným ukazovateľom, ktoré ovplyvňujú kapitálovú primeranosť finančných inštitúcií, patrí vlastné imanie a rizikovo vážené aktíva. Uvedené faktory nie sú jedinými faktormi, ktoré dokážu ovplyvňovať kapitálovú primeranosť bánk. Jedným z nich je aj podniková kombinácia, ktorú IFRS 3 Podnikové kombinácie (2008) definuje ako transakciu, v rámci ktorej nadobúdateľ dosiahne ovládanie jedného alebo viacerých podnikov.