Geometrická interpretácia Manova modelu - Kušnier, Jozef, 1974-
Prezentácia geometrickej interpretácie viacrozmernej analýzy rozptylu. Pojem priestor pozorovaní a geometrická interpretácia základných štatistických ukazovateľov. Priemer je interpretovaný ako súradnice ortogonálnej projekcie vektora pozorovaní na diagonálu, smerodajná odchýlka ako dĺžka vektora a korelácia ako kosínus uhla vektorov. ANOVA tabuľka rozkladu variancie je interpretovaná ako Pytagorova veta, F-test ako tangens v pravouhlom trojuholníku a počet stupňov voľnosti ako počet dimenzií priestoru, v ktorom sa vektor nachádza. Pojem priestor premenných, v ktorom je kovariančná matica interpretovaná ako elipsoid a jej determinant ako objem. Prezentácia MANOVA rozklad matice súčtov štvorcov a súčtu súčinov obdobný Pytagorovej vete. Prípadová štúdia - obchodný reťazec.