Efekt stratifikácie pri znižovaní výberovej chyby - Kušnier, Jozef, 1974-
Využitie stratifikácie pri odhadovaní populačných parametrov a znižovaní ich výberových chýb. Ako benchmark je použitý dizajnový odhad pri jednoduchom náhodnom výbere. Porovnávaná je post-stratifikácia, proporčná stratifikácia a optimálna stratifikácia. V prípade proporčnej a optimálnej stratifikácie sa pomocné informácie využívajú priamo vo výberovom pláne a preto je použitý dizajnový odhad. V prípade post-stratifikácie sa pomocné informácie využívajú v modelovanom vzťahu medzi cieľovou a pomocnými premennými. Je ukázané, že post-stratifikačný odhad je špeciálny prípad regresného odhadu, keď regresný model je ANOVA model. Optimálna startifikácia znižuje výberovú chybu najviac, ale vyžaduje najviac dodatočnej pomocnej informácie.