Dôvera a lojalita v bankovom sektore - Delinová, Alena, 1973-
Jedným z dopadov hospodárskej krízy bola strata dôvery v bankový sektor. Banky neustále hľadajú optimálne stratégie zabezpečujúce želanú úroveň dôvery a lojality klientov pri maximalizácii zisku. Dôvera a jej význam v ekonomike. Vzťah dôvery a lojality. Úloha dôvery a lojality vo vzťahu banky a klienta. Kalkulatívna dôvera, vzťahová dôvera, dôvera založená na spoločnej identite. Vzťah dôvery a nákupné preferencie zákazníkov. Lojalita zákazníkov v bankovom sektore.