Decomposition analysis of the material consumption in the European Union - Drastichová, Magdaléna
Udržateľná spotreba a výroba (sustainable consumption and production) ako súčasť stratégie trvalo udržateľného rozvoja EÚ (sustainable development strategy, SDS); cieľom je oddeliť (decouple) ekonomický rast od degradácie životného prostredia. Definícia pojmu decoupling, indikátory decouplingu. Hrubý domáci produkt (HDP) ako indikátor ekonomického rastu, domáca materiálová spotreba (domestic material consumption, DMC) ako environmentálny indikátor. Dôležitý indikátor je produktivita zdrojov (resource productivity, RP) definovaná ako pomer HDP a DMC. Produktivita zdrojov (RP) v krajinách EU-28. Dekompozičná analýza (DA) ako akceptovaný analytický nástroj pri tvorbe environmentálnych politík, definícia DA a prehľad literatúry. Výber dekompozičnej metódy LMDI (log-mean Divisia index, Divisiov index založený na logaritmickom priemere). Dekompozičná analýza DMC v Európskej únii v období 2002-2014 metódou LMDI. Rozklad DMC na tri zložky: ekonomická aktivita, štruktúra (kompozícia) ekonomiky a materiálová intenzita.