Ciele EGS ako silného globálneho hráča a kreovanie spoločných ozbrojených síl EÚ - Čeri, Ladislav
Globálna stratégia pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Európskej únie. Priority EÚ na presadenie spoločných záujmov. Dohoda o princípoch koordinácie a spolupráce medzi EÚ a NATO. Komplikácie pri riešení migračnej krízy. Úroveň ambícií a strategickej nezávislosti EÚ. Spoločná bezpečnostná a obranná politika. Kampaň SR v oblastiach vojenskej diplomacie. Bezpečnosť a obrana. Kybernetická bezpečnosť. Energetická bezpečnosť. Európsky bezpečnostný poriadok.