Analýza vývoja výkonov ubytovacích zariadení cestovného ruchu na Slovensku v rokoch 2000-2014 - Šenková, Anna
Vstup Slovenska do EÚ a Schengenského priestoru, zavedenie eura a celosvetová ekonomická kríza, ktorá začala v roku 2009, mali hlavný vplyv na vývoj skúmaných ukazovateľov v sledovanom období. Postupné zvyšovanie výkonov cestovného ruchu po roku 2004 zastavila finančná kríza, ktorá sa na Slovensku najviac prejavila v roku 2009. Roky 2010-2012 boli charakteristické pomalou stabilizáciou trhu a spomalením recesie v cestovnom ruchu na Slovensku. Na raste výkonov cestovného ruchu sa podieľal a stále podieľa hlavne domáci cestovný ruch, hlavnými zdrojovými trhmi zahraničných návštevníkov sú susedné štáty.