Prejavy ekonomickej kriminality a kreatívne účtovníctvo - Staríčková, Zuzana
Firmy sa snažia podhodnocovať výsledok hospodárenia, aby sa odviedla čo možno najnižšia daňová povinnosť využívaním rôznych nekalých metód a postupov. Kreatívne účtovníctvo tvorí hranicu medzi alternatívnymi prístupmi, ktoré umožňuje legislatíva a podvodným finančným výkazníctvom. V praxi praktiky kreatívneho účtovníctva považujeme za nečestné, sú prejavom ekonomickej kriminality, pretože ide o zámerné, účelové skresľovanie vstupných a výstupných účtovných informácií, a tým o skresľovanie a falšovaniíe finančných výkazov v účtovných jednotkách. Predstavuje prístup, ktorý umožňuje účelové skreslenie ekonomického stavu podniku zobrazeného v účtovníctve a proces manipulácie s účtovnými údajmi s cieľom transformovať výkazy finančného účtovníctva do podoby prijateľnej manažmentu. Charakteristia prejavov ekonomickej kriminality a kreatívne účtovníctvo.