Analýza vybraných aspektov univerzálneho základného príjmu - Vravec, Ján
Problematika univerzálneho základného príjmu, s ktorým sú spojené rôzne ekonomické, sociálne a etické aspekty. Podstatou tohto systému je garancia univerzálneho základného príjmu pre každého jednotlivca v spoločnosti bez akýchkoľvek dodatočných podmienok alebo požiadaviek. K hlavným pozitívam systému univerzálneho základného príjmu patrí skutočnosť, že každému občanovi danej krajiny zabezpečí rovnakú finančnú čiastku v hotovosti a slušnú životnú úroveň oveľa jednoduchšie, ako prostredníctvom komplikovanej byrokracie a zložitého systému sociálnych dávok. Hlavným nedostatkom systému základného príjmu je skutočnosť, že neúmerne zvýši výdavky v štátnych rozpočtoch v období už aj tak deficitného financovania. Prvé pokusy o implementáciu univerzálneho základného príjmu.