Členské kvóty v Medzinárodnom menovom fonde a ich reforma - Kováčová, Jana
Finančná kríza z roku 2008 postihla tak rozvinuté, ako aj rozvíjajúce a rozvojové krajiny. Súčasne odhalila potrebu reformovať medzinárodný menový systém a medzinárodných menových inštitúcií. Predstavitelia štátov skupiny G-20 sa snažili reagovať na vzniknutú situáciu na najvyššej politickej úrovni a na summite v novembri 2008 položili základy koordinovanej akcie. Súčasťou je i reforma medzinárodnej finančnej a menovej architektúry, a teda aj Medzinárodného menového fondu. Reforma členských kvót, ktoré predstavujú jeden z primárnych finančných zdrojov tejto inštitúcie.