Durácia a konvexita v Exceli - Kaderová, Andrea
Imunizácia je spôsob zaistenia portfólia proti pohybom úrokových sadzieb. Základom pre imunizáciu je výpočet durácie peňažného toku, ktorý sa má použiť na krytie nákladov pasív a vytvorenia portfólia dlhopisov s totožnou duráciou a konvexitou. Durácia pomáha finančným inštitúciám zaistiť svoju súvahu proti neočakávanému pohybu úrokových mier. Taktiež sa používa v poisťovniach a penzijných fondoch na zaistenie výplaty určitých peňažných tokov z investície do dlhopisov.Autorka najprv imunizovala jednoduchý peňažný tok. Pomocou modifikovanej durácie a konvexity ukazuje vplyv zmeny úrokovej miery na cenu dlhopisu.