IFRS 4 Fáza II verzus Solventnosť II - Páleš, Michal, 1984-
Napriek tomu, že IFRS 4 je štandard pre účtovné vykazovanie má zásadný vplyv na podnikanie a riadenie poisťovní, pre ktoré je relevantné vykazovanie podľa IFRS. Nejedná sa len o inú formu prezentácie špecifických transakcií, ale otvára úplne nový pohľad na poistné služby a detailne analyzuje profitabilitu poistného trhu ako takého. Úplne nová forma prezentácia účtovnej závierky súvisiaca s novým modelom ocenenia poistných zmlúv a súvisiacich aktív a pasív vedie nie len k zmene nastavenia motivačných schém manažmentu poisťovne, ale má dopad aj na vývoj nových produktov, štruktúru distribučných sietí, alebo tiež IT prostredia poisťovne. Postupná implementácia IFRS 4 si vo väčšine poisťovní vyžaduje taktiež rozsiahle investície do jej infraštruktúry. Príspevok sa zameriava len na základné atribúty IFRS 4 Fáza II v porovnaní s projektom Solventnosť II.