Ohodnocovanie nehmotných aktív - Havier, Jan, 1989-
Základné princípy, pomocou ktorých je možné ohodnotiť nehmotné aktíva sú: nákladový princíp, výnosový princíp, porovnávací princíp a kombinovaný princíp, ich stručná charakteristika. V rámci výnosového princípu existuje pomerne veľké množstvo rôznych metód ohodnotenia, v príspevku autor rozpracúva len metódu licenčnej analógie, ktorá je najčastejšie používaná na Slovensku ako aj vo svete. Vyhláška Ministerstva spravodlivosti SR č. 492/2004 Z.z. v znení neskorších predpisov striktne stanovuje len dve možnosti ohodnotenia duševného vlastníctva a to metódu licenčnej analógie a metódu kapitalizácie odčerpateľných zdrojov. Táto skutočnosť nie je z hľadiska ohodnocovania ideálna, keďže existuje veľké množstvo metód ohodnotenia nehmotných aktív. Prehľad dostupných metód, ktoré slúžia na ohodnotenie nehmotných aktív.