Teoretické východiská a praktické aplikácie holandskej choroby - Brinčíková, Zuzana, 1979-
Holandská choroba, známa aj ako prekliatie zdrojov, je termín, ktorý vo všeobecnosti predstavuje negatívne dôsledky rozsiahlych a náhlych nárastov dôchodkov v krajine. Holandská choroba je negatívny dopad akéhokoľvek nárastu prílevu zahraničnej meny do krajiny, napríklad v dôsledku objavenia rozsiahlych prírodných zdrojov. Prírodné zdroje tak môžu byť pre krajinu rovnako prínosom, ako aj prekliatím. V niektorých prípadoch krajiny s hojnosťou neobnoviteľných prírodných zdrojov zažívajú stagnáciu, resp. negatívny hospodársky vývoj. Dochádza k tomu predovšetkým v prípadoch, keď sa krajina sústredí na vybrané odvetvie, ako napríklad ťažba nerastných surovín, a ignoruje ostatné tradičné sektory ekonomiky. Prílev cudzej meny tak vedie k zhodnoteniu domácej meny, čo znižuje cenovú konkurencieschopnosť ostatných produktov, ktoré krajina exportuje. Zároveň rastie rozsah lacných importov, čo môže viesť k deindustrializácii a presunu produkcie ostatných odvetví do lacnejších zahraničných regiónov.